Wat is hartworm?

Waar en hoe kan mijn hond hartworm oplopen?

De hartworm (Dirofilaria immitis) is een worm die voorkomt bij de hond en, zij het in mindere mate, bij de kat. Voorheen was het een aandoening die voornamelijk in Zuid-Europa voorkwam. De laatste jaren rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels in een groot deel van Frankrijk aangetroffen. (zie kaart)

De ziekte wordt verspreid via muggen en kan niet direct van hond op hond worden overgedragen. De hond wordt geïnfecteerd met de larven via een muggenbeet van een besmette mug. Deze larven groeien uit tot een volwassen worm en leven in de grote bloedvaten en het hart. Voorkom dat de larven uitgroeien tot volwassen wormen, deze zijn namelijk moeilijk te bestrijden. Als uw huisdier besmet is met de hartworm duurt het 7 maanden voordat de larven volwassen zijn.

Het kan dus langer dan één jaar duren voordat de hond symptomen van een besmetting begin te vertonen!!

Wat zijn de verschijnselen van een besmetting met hartworm?

  • Een zachte hoest die verergert bij inspanning
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Lusteloos
  • Gewichts en conditieverlies
  • Bloed ophoesten
  • Flauwtes

Hoe wordt de diagnose hartworm gesteld?

Het vaststellen van een besmetting met hartworm is geen eenvoudige zaak. Ook de behandeling van een besmet dier valt niet mee: De volwassen wormen moeten gedood worden en dit brengt een aanzienlijk risico op embolieën met zich mee: Kleine stukjes van de dode worm die kunnen vastlopen in de longvaten. Hierdoor is een periode van 5 weken strikte hokrust noodzakelijk.

Het is dus beter en eenvoudiger om aan hartworm preventie te doen door de larven te bestrijden, deze zijn namelijk wel goed te bestrijden.

Hoe kan ik hartworm bij mijn dier voorkomen?

Het voorkomen van een hartwormbesmetting berust op twee peilers:

  1. Muggen weren en bestrijden
  2. Hartwormen in een jong stadium afdoden om zo het ontstaan van volwassen wormen te voorkomen

Ad 1. Muggen bestrijden

Muggen kun je bestrijden door een muggen werend (= repellent) middel te gebruiken bij de hond. Wescalibor adviseren hierbij middelen die ook bij de hond gebruikt worden om buitenlandse teken te bestrijden.
Er kan gekozen worden voor een tekenband (Scalibor) of een spot-on middel voor in de nek.

Ad 2. Hartwormen bestrijden

Met een pipet in de nek:
Een bescherming tegen hartwormen kan geboden worden door middel van een spot-on middel in de nek.

Met tabletten:
Dit zijn de Milpro® tabletten die wij altijd adviseren als standaard ontworming voor uw dier. U dient deze tabletten direct na thuiskomst van vakantie te geven en het dan na 1 maand nog eens te herhalen.
Bij dieren die een verhoogd risico lopen om met de hartworm in aanraking te komen (bijv. als u regelmatig naar Frankrijk, Spanje of Italië gaat) raden wij aan om het hele jaar door aan hartworm preventie te doen. Twijfelt u of in het gebied waar u op vakantie gaat veel hartworm voorkomt, neem dan gerust contact op voor overleg met onze assistentes.